Sosyal Medya

Güncel

Alman Meclisi’nde PKK destekçileri

Özlem Zengin ile birlikte hazırladığımız ve Pazar günleri Ülke TV ekranlarında yayınlanan İnce Fikir programında İdris Kardaş ile birlikte Mustafa Yeneroğlu konuğumuzdu.



Fadime Özkan - Star

 

Özlem Zengin ile birlikte hazırladığımız ve Pazar günleri Ãœlke TV ekranlarında yayınlanan Ä°nce Fikir programında Ä°dris KardaÅŸ ile birlikte Mustafa YeneroÄŸlu konuÄŸumuzdu. AK Parti Ä°stanbul milletvekili olan YeneroÄŸlu Almanya doÄŸumlu ve 40 yıllık ömrünün 39 yılı Almanya’da geçmiÅŸ bir hukukçu. Sivil toplumda çalışmış, dolayısıyla Almanya’daki Türk toplumunun sorun ve çözümlerine olduÄŸu gibi Alman hukuk sistemine, siyaset iklimine ve toplumsal dinamiklerine de son derece hâkim. Asimile olmamış. Hatta “entegre” tanımını da sorunlu buluyor ve “entegrasyonda tek yönlü uyum vardır, biz karşılıklı etkileÅŸimi savunmalıyız” diyor. Dün Cumhuriyet’te Cem Özdemir röportajını okuyunca daha iyi anlıyorsunuz bu ayrımı ve olumsuz sonuçlarını. 

Dolaysıyla YeÅŸiller Partisi EÅŸ BaÅŸkanı Özdemir’in ısrarını, Alman Parlamentosundan geçirilen ve 1915’e soykırım diyen yasayı ve olup biteni anlatabilecek en doÄŸru isim Mustafa YeneroÄŸlu.

Dinlediklerimden çıkardığım çok önemli iki nokta var.

Bir: Almanya, 1915 olaylarını ve dolayısıyla tehcir dolayısıyla Ermenilerin yaÅŸadığı acıları Türkiye’ye karşı araçsallaÅŸtırıyor. Amacı ErdoÄŸan’ın ÅŸahsında Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak ve mülteciler konusunda Türkiye’yi kendi menfaatlerini savunamaz hale sokmak.  

Ä°ki: Alman Parlamentosunda Türkiye karşıtı bir blok var. Sol Parti baÅŸta olmak üzere YeÅŸiller Partisi hem milletvekilleri düzeyinde hem kurumsal olarak açıkça PKK’yı destekliyor.

Şöyle diyor Mustafa YeneroÄŸlu: “Alman Sol Parti PKK’yla doÄŸrudan iliÅŸki içinde. YeÅŸiller Partisi bunu HDP üzerinden yapıyor. AK Parti milletvekili adayı olarak seçimler öncesinde Almanya’da nereye gitsem karşımda Cem Özdemir’i buluyordum. YeÅŸiller Partisi ve Sol Parti milletvekilleri HDP için bizatihi çalışıyordu. Almanya Türkiye’ye “içiÅŸlerimize karışma” diyor ama parlamenterleri Türkiye iç siyasetinin içindeler. Ãœstelik militarist sol jargonla Türkiye düşmanlığı üzerine kurulu bir söylemle. YeÅŸiller Partisi “HDP’ye kayıtsız ÅŸartsız destek veriyoruz” açıklamasını resmi olarak yaptı. Alman Parlamentosu’nun dörtte birinden büyük bölümü halihazırda PKK ve siyasi uzantılarıyla iÅŸbirliÄŸi içindedir. PKK’nın barbarlığı, suçları ve HDP’lilerin suçlara iÅŸtirakiyle ilgili tek haber yoktur Almanya’da. TV programlarında PKK, terör saldırılarından olabildiÄŸince uzak tutulur, terör örgütü olarak deÄŸil Kürt İşçi Partisi olarak anılır.” 

1915 olaylarını soykırım olarak kabul eden ne ilk, ne tek ülke Almanya; 29. ülke. Bu ülkelerin hiçbiri bu kararı herhangi bir belgeye, tarihçiler komisyonuna ya da mahkeme kararına dayandırarak vermedi. Almanya ise araçsallaÅŸtırdığı Ermenilerin yanına Hıristiyan vurgusu da koyarak Almanya’da yükselen Ä°slamofobiye ve aşırı saÄŸa meze yaptı tarihi bir olayı.

Ãœstelik Türkiye ile her alanda güçlü ve köklü iÅŸbirlikleri ve en önemlisi Almanya’da üç milyon Türkiye’ye baÄŸlı Türk kökenli nüfus varken? Türkiye’nin Almanya’ya olduÄŸundan çok Almanya’nın Türkiye’ye ihtiyacı ortadayken?

Çünkü AB’nin mülteci politikaları Türkiye’nin stratejik önemini artıyor ama bunun gereÄŸini yapmak istemiyor Almanya. Karşısında kendi menfaatlerini önceleyen bir Türkiye deÄŸil, muhtaç ve itaatkar bir Türkiye görmek istiyor.  

Ama Türkiye’de deÄŸiÅŸen iradeyi, siyasetin milletin bu iradesinden neÅŸet ettiÄŸini görmemekte ısrar ettikçe daha çok bekler.  

Son bir eÄŸlencelik... Almanya’nın 1914’de Namibya’da 80 bin insanı açık talimatla ve elimine amacıyla öldürmesine dair soykırım yasa tasarısı 2007’den beri, sonuncusu 27 Mart olmak üzere beÅŸ kez gelmiÅŸ Alman Parlamentosuna. Hep reddedilmiÅŸ. Soykırım konusunda hassas Cem Özdemir’in YeÅŸiller’i ne yapmış dersiniz? Banko! Çekimser kalmış...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.